|

Op ‘z’n oude dag’ is Dick de Groot weer gaan schilderen

10 mei 2023 om 13:00 Kunst Edestad en Bennekoms Nieuwsblad

BENNEKOM Dick de Groot is op z’n ‘oude’ dag aan het schilderen geslagen. Tijdens zijn opleiding vroeger aan de middelbare detailschool kreeg hij les van Thijs Mauve, een kleinzoon van de beroemde Anton Mauve. ,,Het kleurgebruik en het perspectief heeft hij mij bijgebracht. Zelf heb ik jaren niet geschilderd. Doordat ik meer tijd heb gekregen, ben ik weer aan het kunstschilderen geslagen. In ons huis in Terhorne in Friesland moest tweeëneenhalf jaar geleden iets aan de wand komen te hangen. M’n vrouw Eugenie, die vroeger zelf ook schilderde, had alle spullen nog. En ik dacht ‘doe eens gek ik ga een schilderij maken’.”

Van het een kwam het ander voor de Bennekommer. Hij maakt schilderijen in de steil van modern, strakke lijnen en veel kleur. Toen Dick de Groot een aantal schilderijen had gemaakt in Terhorne, het dorp van de tweeling Sietse en Hielke Klinkhamer van de Kameleon, werd daar een culinaire kunstroute gehouden. ,,Mijn vrouw adviseerde mij om daar met m’n schilderijen aan mee te doen. Ik schreef mij daarvoor in en kreeg ontzettend veel positieve reacties op m’n schilderijen. Op veel schilderijen staan zeilboten. Mijn website heet dan ook ‘Nautische schilderijen van Dick’. M’n vrouw zei als je aan het eind van die twee dagen niks verkocht hebt, betaal ik een etentje als je wel wat hebt verkocht betaal jij. De eerste dag verkocht ik er twee, en op de tweede dag verkocht ik drie schilderijen.” 
KLEUR
In zijn leven heeft Dick de Groot veel te maken gehad met kleur. ,,Ik roep wel eens dat de verf bij mij met de paplepel is ingegoten. Mijn opa Jan en ook mijn vader Henk hadden een schildersbedrijf en hadden in de werkplaats altijd een ezel staan. Als ze wat tijd over hadden, werd er altijd een stukje geschilderd. Het is niet zo verwonderlijk dat mijn beroep ook met kleur te maken heeft. Ik ben kleur- en interieuradviseur en had mijn ontwerpstudio in Bennekom. Deze heb ik een tijdje geleden aan de kant gedaan. Ik geef zo nu en dan nog wel eens een kleuradvies. Niet zo uitgebreid als vroeger waar ik vaak gebruik maakte van moodboards.”
VUURTOREN
Een aantal van de schilderijen van De Groot hangen bij Ward’s art, een atelier in Barneveld. ,,Ik maak schilderijen voor mezelf, maar ook in opdracht. Zo schilder ik nu ik voor iemand de vuurtoren in de Franse plaats Le Coubre. Ik moet ook nog een schilderij van de Koppelpoort in Amersfoort maken en ik moet nog de Brandaris, de vuurtoren in Terschelling schilderen.” 
EIGEN STIJL
De Bennekommer vermaakt zich prima als schilder. Het doet hem goed, dat hij veel reacties krijgt. ,,De een vindt ze mooi, de ander heeft er minder mee. Maar dat vind ik normaal. Vroeger verkocht ik veel verf aan kunstschilders en nu maak ik zelf schilderijen. Ik heb een eigen stijl, het is herkenbaar. Het overvalt me allemaal wel een beetje. Wat ik bijzonder vind is, is dat mensen een schilderij van jou aan de muur willen hebben. Dat zij blij zijn met een schilderij van jou, dat vind ik heel fijn”, besluit Dick de Groot.

Jan de Boer

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.